Kuchnia

Październik 21, 2017

Sezon na figi- przepisy!

W Japonii sezon na figi trwa w najlepsze! Z półek sklepowych poznikała borówka amerykańska, brzoskwinie czy truskawki, a na dobre zagościły już figi. W Polsce znane […]
Maj 3, 2017

Soba- bezglutenowy makaron z kaszy gryczanej

Od kilku dni jestem znowu w Japonii. W Iwacie już wiosna w pełni. Ponad 20 stopni w ciągu dnia, około 17-18 wieczorami- piękna sprawa. Już czuć […]
Lipiec 16, 2016

Sushi dla każdego!

Siądź spokojnie…Pomyśl… ”Japonia”. Pierwsze skojarzenie? Pewnie sporo z Was pomyślało „sushi!” 😉 Mi przed wyjazdem Kraj Kwitnącej Wiśni też głównie kojarzył się z tą właśnie potrawą- […]
Maj 23, 2016

Matcha

Niecałe dwa tygodnie temu przyleciałam do Polski. Pisząc to zdanie dopiero teraz uświadomiłam sobie ile to już czasu zleciało. Jednak jak mnie tu znowu tyle nie […]
Marzec 9, 2016

Wschodni sposób na starzenie i kaca? Umeboshi!

W Iwacie wiosna w pełni! I choć ta kalendarzowa w Japonii jeszcze się nie zaczęła to udało mi się już poczuć ten pierwszy zapach wiosennego deszczu- […]
Październik 19, 2015

Zabójczo świeże ikizukuri

Kolejny tydzień w Japonii za mną. Sam w sobie raczej normalny i zwyczajny, bez większych fajerwerków. No może poza wczorajszym dniem, w którym to Jubilo w […]
Wrzesień 26, 2015

Kotlety schabowe po japońsku

Zorientowałam się ostatnio, że na temat japońskiej kuchni to zbyt wiele na tym blogu się jeszcze nie pojawiło. Poza przepisem na Yakiniku to chyba w zasadzie […]
Luty 28, 2015

Yakiniku- pomysł na obiad lub wieczór ze znajomymi

Japończycy są bardzo pracowitym narodem. Tydzień roboczy trwa 6 dni, a każdego dnia w pracy spędza się nawet po 12 godzin. Oznacza to, że ludzie nie […]