Kuchnia

Październik 24, 2018

Zupa miso – przepis na podstawowy element japońskich posiłków

Zupa miso podawana jest w Japonii w zasadzie do wszystkiego. To właśnie od niej zdecydowana większość Japończyków zaczyna swój dzień, to także miso piją do lunchu […]
Październik 17, 2018

Jesienne przepisy z japońską dynią

Jesień w pełni, czas więc na sezonowe produkty, które Japończycy po prostu uwielbiają! Średnio raz na 3 miesiące w większości restauracji, w tym przede wszystkim w […]
Sierpień 4, 2018
inari sushi przepis

Inari sushi – idealna przekąska dla każdego

Inari sushi nie jest w Polsce zbyt popularne. Pierwszy raz jadłam je dopiero w Japonii i… zakochałam się od pierwszego kęsa! Znajomi śmieją się, że dla […]
Czerwiec 23, 2018

Okonomiyaki- przepis na idealne spotkanie ze znajomymi

Mimo tego, że wielu ludzi japońską kuchnię wciąż kojarzy tylko z sushi, to na moim blogu staram się Wam ją również pokazywać w innych odsłonach. Była […]
Październik 21, 2017

Sezon na figi- przepisy!

W Japonii sezon na figi trwa w najlepsze! Z półek sklepowych poznikała borówka amerykańska, brzoskwinie czy truskawki, a na dobre zagościły już figi. W Polsce znane […]
Maj 3, 2017

Soba- bezglutenowy makaron z kaszy gryczanej

Od kilku dni jestem znowu w Japonii. W Iwacie już wiosna w pełni. Ponad 20 stopni w ciągu dnia, około 17-18 wieczorami- piękna sprawa. Już czuć […]
Lipiec 16, 2016

Sushi dla każdego!

Siądź spokojnie…Pomyśl… ”Japonia”. Pierwsze skojarzenie? Pewnie sporo z Was pomyślało „sushi!” 😉 Mi przed wyjazdem Kraj Kwitnącej Wiśni też głównie kojarzył się z tą właśnie potrawą- […]
Maj 23, 2016

Matcha

Niecałe dwa tygodnie temu przyleciałam do Polski. Pisząc to zdanie dopiero teraz uświadomiłam sobie ile to już czasu zleciało. Jednak jak mnie tu znowu tyle nie […]
Marzec 9, 2016

Wschodni sposób na starzenie i kaca? Umeboshi!

W Iwacie wiosna w pełni! I choć ta kalendarzowa w Japonii jeszcze się nie zaczęła to udało mi się już poczuć ten pierwszy zapach wiosennego deszczu- […]
Październik 19, 2015

Zabójczo świeże ikizukuri

Jak się dowiedziałam o ikizukuri? Siedząc pewnego wieczoru w domu dostaliśmy od brata Krzyśka wiadomość z linkiem do filmiku. Całe szczęście, że byłam czymś zajęta (pewnie […]
Wrzesień 26, 2015

Kotlety schabowe po japońsku

Zorientowałam się ostatnio, że na temat japońskiej kuchni to zbyt wiele na tym blogu się jeszcze nie pojawiło. Poza przepisem na Yakiniku to chyba w zasadzie […]
Luty 28, 2015

Yakiniku- pomysł na obiad lub wieczór ze znajomymi

Japończycy są bardzo pracowitym narodem. Tydzień roboczy trwa 6 dni, a każdego dnia w pracy spędza się nawet po 12 godzin. Oznacza to, że ludzie nie […]