Zbiory ryżu w Japonii- fotogaleria

Nara-132 kg złota i 495 ton brązu
Październik 8, 2017
Sezon na figi- przepisy!
Październik 21, 2017
Pokaż wszystkie

Zbiory ryżu w Japonii- fotogaleria

  Zbiory ryżu w Hamamatsu



Ryż jest głównym produktem żywnościowym w Japonii. Jest na tyle ważnym i cenionym artykułem żywnościowym, że słowo gohan, oznaczające „gotowany ryż” znaczy również po prostu „posiłek”.



Roślina ta jest bardzo pracochłonna w uprawie. Wymaga odpowiedniego nawadniania pól, sadzenia i zbierania. Z tego własnie powodu uprawiana jest przede wszystkim na gęsto zaludnionych obszarach. W początkowej fazie pola przez cały czas zalane są wodą. Jej poziom nie może być jednak zbyt wysoki, gdyż doprowadzi to do zgnicia rośliny. 1/3 źdźbła musi zawsze wystawać ponad taflę wody.



Ryż lubi wilgoć i ciepło. By zakwitł temperatura powinna utrzymywać się w granicach 22-30 stopni. Lepiej rośnie w wodzie, gdyż woda chroni źdźbła przed szkodnikami, utrzymuje chłodniejszą temperaturę w upalne dni oraz dostarcza większe ilości tlenu.



Roślina ta preferuje gliniastą glebę, gdyż dłużej utrzymuje ona wodę. Warto również wspomnieć, że na pola przesadzana jest dopiero po 20-50 dniach od wysiewki, gdy ma około 7-10 cm. Gdy w okolicach sierpnia ryż robi się już wyższy nie potrzebuje aż tyle wilgoci.



Największym producentem ryżu są Chiny, Indie, Japonia, Bangladesz oraz Indonezja. To właśnie w Kraju Kwitnącej Wiśni ponad 50% pól uprawnych przeznaczonych jest właśnie na ryż.



Poza klasyczną, gotowaną formą ryżu można go też spotkać w postaci zmielonej na mąkę oraz produkować z niego alkohol, w tym wino ryżowe, czyli sake. W Japonii jednak słowo „sake” oznacza po prostu napój alkoholowy, a na wino ryżowe mówi się nihonshu. Pojawiło się ono w Japonii już w czasach prehistorycznych.



Zbiory zaczynają się około 2 tygodni po tym jak źdźbła nabiorą złocistego koloru. Jego wysokość w tym czasie osiąga od 80 cm do 1 metra.



W Japonii ryż zbiera się ręcznie lub za pomocą specjalnych maszyn żniwnych. Gdy zostaje ścięty związywany jest w małe snopy.



Gdy ryż zostanie już zebrany, zostaje poźniej suszony przez około dwa tygodnie. Następnie, by łuska się otworzyła, przechodzi przez proces prażenia, a w dalszej kolejności jest łuskany, zazwyczaj ręcznie. Dopiero wtedy przybiera postać dobrze nam znanych, białych ziarenek.



Złociste pola ryżowe są w październiku przepięknym elementem japońskiego krajobrazu. Zdjęcia te zrobiłam dzisiaj wracając z wycieczki po japońskich sadach. Dla Japończyków obraz ten nie jest zapewne niczym specjalnym, jednak dla mnie widok ludzi, pozakrywanych przed słońcem kapeluszami, zbierających i ścinających ręcznie źdźbła ryżu był niczym ze zdjęć oglądanych w przewodnikach.



Po więcej zdjęć z Japonii zapraszam na Instagrama –> instagram.com/missgaijin_pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *